
EPC
Het EPC of energie prestatie certificaat, geeft inzicht in de energieprestatie van een gebouw of een gebouweenheid. Het EPC geeft ook
aanbevelingen om de energieprestatie van de gebouwschil en de installaties te verbeteren, waarbij
enkel wordt gekeken naar het beschermde volume. Energie-efficiënte schildelen en installaties worden
in de kijker gezet.
​
Het EPC is verplicht bij verkoop (en elke andere notariële overdracht) en verhuur. Soms is een EPC ook nodig als bewijs voor een premie, subsidie of renovatie.
​
Er kan een EPC opgemaakt worden voor individuele eenheden en voor de gemeenschappelijke delen
van een appartementsgebouw.
We onderscheiden volgende EPC’s:
- individuele eenheden
o residentiële bestemming ïƒ wooneenheid
o niet-residentiële bestemming ïƒ niet-residentiële eenheid
- kleine niet-residentiële eenheid
- grote niet-residentiële eenheid
- gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw
Een wooneenheid, een (kleine) niet-residentiële eenheid en een appartementsgebouw worden altijd
beschouwd als geklimatiseerd. Ook wanneer er geen verwarming aanwezig is, zal er dus een EPC
moeten opgemaakt worden.
Voor de opmaak van een EPC is een plaatsbezoek verplicht. Het plaatsbezoek wordt voorbereid, het bouwjaar en de bewijsstukken worden tijdig opgevraagd. De nodige toegangen tot de ruimten en gebouwen moeten worden geregeld. Ook is het soms nodig om vaststellingen en opmetingen te doen buiten het gebouw of de gebouweenheid.
​
- Voor de gebouwen en gebouweenheden die onder het toepassingsgebied vallen, wordt vervolgens het beschermde volume bepaald.
- Van de schildelen worden de eigenschappen bepaald.
- Van de technische installaties worden de eigenschappen (en ruimteclusters) bepaald.
- Bijkomend worden enkele gegevens verzameld over het gebouw, de eigenaar en de transactie.​
Verplicht
Het EPC van een residentiële gebouweenheid is verplicht of nodig in de volgende gevallen.
1. Bij verkoop (en elke andere notariële overdracht) of verhuur van een woning (onder meer verplichte vermelding van EPC-informatie in advertenties).
2. Bij aanvragen van financiering: wilt u aanspraak maken op de EPC-labelpremie en/of het renovatiekrediet met rentesubsidie (bij energierenovatie na aankoop), dan moet u de energieprestatie vóór de werken en na de werken telkens bewijzen met een EPC.
3. Bij de renovatieverplichting na aankoop voor gebouw met een slechte energieprestatie. Alle woningen en appartementen die sinds 2023 zijn aangekocht met EPC-label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar EPC-label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. U zult na de werken een EPC moeten laten maken om de renovatie te bewijzen.
Voor woningen die verhuurd worden. Deze moeten vanaf 1 januari 2030 een maximaal EPC-label halen om te beantwoorden aan de minimale woningkwaliteitsnormen. Het maximaal EPC-label verschilt voor enerzijds open en halfopen woningen en anderzijds rijhuizen en appartementen, en verstrengt
Geldigheid
Een EPC van een residentiële gebouweenheid is maximaal 10 jaar geldig.
In bepaalde gevallen is er sneller een nieuw EPC nodig:
! Bij verkoop (en elke andere notariële overdracht) moet een EPC beschikbaar zijn dat opgemaakt is vanaf 2019. Hebt u een ouder EPC? Dan moet u in dat geval toch het EPC laten vernieuwen.
Het EPC van een residentiële gebouweenheid vervalt:
1. Als de gebouweenheid van bestemming verandert (bijvoorbeeld van wonen naar winkel, restaurant of kantoor of omgekeerd.
2. Als het EPC niet meer overeenkomt met de werkelijke situatie (bijvoorbeeld na een uitbreiding van de woning).
3. Als het aantal gebouweenheden verandert (bijvoorbeeld als een eenheid wordt opgesplitst in 2 eenheden).
4. Als een nieuw EPC wordt ingediend.
Wat is de EPC score?
De energiescore die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld is een kengetal dat aangeeft hoeveel het primaire energieverbruik bedraagt per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager de EPC score, hoe minder energie er benodigd is om de woning te verwarmen. Een lagere EPC score betekent dus een betere energieprestatie.
De EPC score berekenen voor jouw woning? Dan moet je altijd een erkende EPC-keurder inschakelen. Deze beschikt over de juiste tools om de EPC score van jouw woning te bepalen en geeft je advies op jouw maat. ADISK kan je hierbij helpen en in bijstaan!
​
Wat is een goede EPC score?
Veel mensen die een huis willen gaan kopen of verkopen vragen zich terecht af of de EPC score, die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld, nu eigenlijk een goede of een slechte score is. Oftewel: is de score vergelijkbaar met andere soortgelijke woningen? Om hierop antwoord te kunnen geven moeten we eerst weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat.
Een vrijstaande woning heeft namelijk een groter verliesoppervlak (via de gevels) dan een appartement dat is ingebouwd tussen meerdere gebouwen. Ook de leeftijd van de woning speelt een rol. Het bouwjaar is met name belangrijk om globaal de kwaliteit van de isolatie te kunnen bepalen.
EPC scores :
Benieuwd naar de EPC score van jouw woning? Laat de energiescore van jouw woning of gebouw berekenen door onze energiedeskundige en geniet van professioneel advies op maat om je score te verbeteren.

Hoe EPC score berekenen?
De energiescore wordt berekend aan de hand van data die door de energiedeskundige tijdens de inspectie of EPC-keuring is verzameld.
De energiedeskundige let bij de inspectie onder andere op het type woning, de oppervlakte van de woning, het bouwjaar, de bouwmaterialen, de soort isolatie, het verwarmingssysteem en het warmwatersysteem. Al deze gegevens worden na de inspectie in een speciaal softwarepakket ingevoerd dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap. De score wordt met behulp van complexe berekeningen door de software vastgesteld.
Wil je de EPC score van jouw woning laten berekenen? Vraag nu een offerte en wij nemen snel contact met u op!.
​
Wat met een slechte EPC score?
Het is altijd aan te raden om je energiefacturen goed te bewaren, zeker wanneer je een woning met een wat minder goede EPC score wilt gaan verkopen. Een slechte EPC score wil immers niet altijd zeggen dat het energieverbruik ook daadwerkelijk zeer hoog is.
Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de energiedeskundige de dikte van de dak- of spouwmuurisolatie verkeerd heeft ingeschat (door het ontbreken van correcte informatie). Dit zal de score negatief beïnvloeden. Door je energiefacturen te bewaren kun je aantonen wat het werkelijke energieverbruik is, in tegenstelling tot het geschatte energieverbruik zoals dat op het EPC attest wordt vermeld.